I juni 2014 red ett gäng runt sjön Erken och bodde hos olika Bädd och Box-ställen som organiseras av Ridled Roslagen.

Här är deras berättelse om sin resa:

Japp! Då har vi gjort det igen – ridit (och i år även kört!) några mil om dagen för att sedan bo hos människor på olika gårdar. Den här gången red vi runt sjön Erken i Roslagen. Rutten gick från Söderby Karl – Kvilunda – Hållsta – Ladbol för att avsluta igen i Söderby Karl. Vi hade i förväg kontaktat gårdar som vi hittade i en broschyr om Ridled Roslagen för att boka inkvartering för oss och hästarna. Den här gången hade vi dessutom ”rekat” lite extra eftersom vi måste vara säkra på att vagnen kommer fram.

Dag 1

Första dagen blev vi ordentligt försenade pga att en av oss fick punktering på hästtransporten när vi skulle åka. När vi väl kom iväg på själva långritten, hällregnade det oavbrutet i de sex timmar vi var ute. Vi landade i Kvilunda vid nio-tiden på kvällen, dyngsura ända in på skinnet. Det var fantastiskt att få komma in i stugvärmen där värden hade lagt in en rejäl brasa i järnspisen. Så fort vi fått på oss torra kläder, skålade vi i champagne som vi av tradition alltid gör när vi lagt den första dagsetappen bakom oss.

Dag 2

Nästa dag skulle vi till Grim gård i Hållsta. På kartan hade vi sett ut en lång banvall att rida på. Det var helt fantastiskt – vilka vägar! Det är inte sista gången vi rider på banvallar. Eftersom vi inte bestämmer exakt var vi ska stanna för lunch resp. fikapaus, fick vi en idé om att äta dagens lunch på golfbanan i Stjärnsund. Tyvärr fick vi inte tag på hagar hos den närliggande gården, eftersom det kom lite hastigt in på men det gick bra att äta matsäcken som vi hade. Och så är det verkligen – en del idér slår väldigt väl ut och andra får vi släppa. Det är lite av charmen, man vet aldrig vad som väntar. I Hållsta väntade emellertid god mat, lite vin och nattvila för oss och hästarna. Vad kan man mer begära?

Dag 3

När det har gått några dagar på våra resor, märker man hur vana vi blir vid varandra. Det går snabbt att packa ihop, man vet vem som behöver hjälp med vad och hästarna tar ”sin” plats i flocken och kontrollerar att alla är med. Väl framme i Ladbol blev vi mottagna med öppna armar, bokstavligt talat. Ett par grannar kom förbi och gjorde oss sällskap på vår After Ride som vanligen består av persedelvård jämte lite vin och snacks. Förutom enastående mat och boende, bjöds vi dessutom på underhållning till kaffet av en lokal imitatör som tog tillfället i akt när det dök upp en publik. Det var så roligt!

Dag 4

Sista dagen dök upp fortare än vi trodde. Vi hade nog alla gärna fortsatt några dagar till. På den sista anhalten fick hästarna bo på en gård i Söderby Karl och vi andra på Wik Bed & Breakfast en liten bit därifrån. Ägaren hade ordnat med hämtmat från en närliggande restaurang. Supergott, en riktig lyckoträff. Det blir alltid lite vemodigt sista kvällen, samtidigt som alla är otroligt taggade och kommer med olika förslag på var vi ska rida nästa år. Denna långritt verkar ha inspirerat några av våra värdar, så vi får väl se hur många vi blir nästa år.

Det är verkligen fantastiska människor som tar emot oss överallt! De ser till att hästarna får det bra med bete och vatten, ser till att vi får mat och husrum, skjutsar vår packning (som är osannolikt stor!), lånar ut sadlar och ordnar så att vägbommar låses upp. De släpper in oss i sina privata hem, delger oss historier ur sina liv, bjuder på sig själva och verkar uppriktigt glada över att vi är där.

En grupp med både ryttare och häst med vagn

Paus på en äng